Egyszerű sajtos tejfölös pogácsa

Egyszerű sajtos tejfölös pogácsa. A kép csak illusztráció!

Az Egyszerű sajtos tejfölös pogácsa egy klasszikus, ízletes és laktató sütemény, amely tökéletes választás lehet bármely összejövetelre vagy csak egy kellemes esti csemegeként. Egyedi, sajtos íze és könnyű elkészíthetősége miatt minden háztartásban kedvelt lehet. Lássuk, hogyan készíthető el ez a finomság!

Egyszerű sajtos tejfölös pogácsa hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg sajt
  • 3 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só

Egyszerű sajtos tejfölös pogácsa elkészítésének lépései

Először kezdj a tejföl langyosításával. Körülbelül másfél deciliter tejfölt melegíts meg enyhén (ne legyen forró), ezután simítsd el benne az élesztőt. Ezt a keveréket hagyjuk állni öt percig, hogy az élesztő aktiválódjon. Közben vedd elő a lisztet és a vajat. A lisztet öntsd egy nagy tálba, majd morzsold össze benne a vajat. Ezt úgy teheted meg, hogy a vajat kis darabokra vágod, és kézzel vagy villával finoman összedolgozod a liszttel. A cél az, hogy egyfajta morzsalékos állagot kapj, amiben a vaj darabok már nem látszanak.

Ezt követően add hozzá a tojást. Egy egész tojást üss fel, és keverd el a liszt-vaj keverékben. Ezután öntsd hozzá az előkészített, élesztős tejfölt is, valamint a maradék másfél deciliter tejfölt.

Most jön a fűszerezés és a sajt hozzáadása. Egy teáskanálnyi sót szórj a tészta tetejére, majd reszelj le sajtot, amiből kétharmadát (körülbelül 10 dekagrammot) szórd a tésztára. A sajt feldobja a tészta ízét, és pikáns karaktert ad neki.

Ezután kezd el gyúrni a tésztát. Kézzel dolgozd össze az összetevőket, amíg lágy, de nem ragacsos tészta nem alakul ki. Ha szükséges, adj hozzá egy kis plusz lisztet. Amikor a tészta összeállt, takard le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni körülbelül 45 percig egy meleg helyen. Amint a tészta megkelt (kb. a duplájára nő), helyezd egy lisztezett felületre. Itt nyújtsd ki körülbelül másfél centiméter vastagságúra. Egy pogácsaszaggató segítségével szaggasd ki a pogácsákat.

Ezután helyezd a kiszaggatott tésztákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ügyelj arra, hogy legyen közöttük egy kis hely, mert sütés közben még nőni fognak. A tetejüket kend meg egy felvert tojással. Ez adja meg a pogácsáknak a szép aranybarna színüket sütés közben. A maradék reszelt sajtot (kb. 5 dkg) szórd a pogácsák tetejére.

Végül süsd őket 190 Celsius-fokon körülbelül 25 percig. Figyelj a sütési időre, a pogácsák akkor jók, ha szép aranybarnák lesznek. Ezeket a lépéseket követve, türelemmel és odafigyeléssel, egy kezdő szakács is képes lesz tökéletes sajtos pogácsát sütni.

Az alapanyagok pozitív hatásai

  • Liszt: Szénhidrátokban gazdag, energiát ad.
  • Vaj: A vajban található zsírsavak segíthetnek az emésztésben és tápanyagok felszívódásában.
  • Sajt: Kiváló kalciumforrás, ami fontos a csontok egészségéhez.
  • Tejföl: Gazdag probiotikumokban, amelyek támogatják az emésztőrendszer egészségét.
  • Tojás: Magas fehérje- és vitamintartalmú, segít az izomépítésben és az általános egészség megőrzésében.
  • Élesztő: B-vitaminokban gazdag, amelyek fontosak az idegrendszer és az anyagcsere szempontjából.
  • : Kismértékben szükséges az elektrolit-egyensúly fenntartásához.

Egyszerű sajtos tejfölös pogácsa ajánló

Ez íz Egyszerű sajtos tejfölös pogácsa recept tökéletes választás lehet családi összejövetelekre, baráti találkozókra vagy akár ünnepi alkalmakra is. Könnyű elkészítése és gazdag ízvilága mindenkit lenyűgözhet. Kiválóan illik teához, borozáshoz vagy akár önálló snackként is fogyasztható. Próbáld ki ezt a klasszikus magyar finomságot, és lepd meg vele szeretteidet!