Hajtogatott sajtos pogácsa

Hajtogatott sajtos pogácsa. A kép csal illusztráció!

Fedezze fel a Hajtogatott sajtos pogácsa, egy klasszikus kelet-európai sütési remekmű, varázslatos világát. Ez a recept olyan finomságokat tartalmaz, mint friss sajt, finomliszt, és egyéb alapvető, de mégis különleges összetevőket, melyek együtt harmonikus ízvilágot alkotnak. Ez a pogácsa tökéletes választás lehet bármilyen alkalmi összejövetelhez, legyen szó családi ebédről vagy baráti összejövetelről.

Hajtogatott sajtos pogácsa hozzávalók

  • 70 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 40 dkg sajt (reszelt)
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 2 ek vaj (olvasztott)
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
  • 1 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)

Hajtogatott sajtos pogácsa Elkészítésének lépései

A Hajtogatott sajtos pogácsa elkészítésének menete azzal kezdődik, hogy az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, amely a tészta alapját képezi. Ezután a felfuttatott élesztőt összekeverjük a liszttel, tojással, étolajjal, a megmaradt tejjel, cukorral és sóval, hogy egy lágy, könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Ezt a tésztát letakarva hagyjuk kelni körülbelül 35-40 percig, hogy a tészta megfelelően megkeljen és laza szerkezetű legyen.

Következő lépésben a sajtot lereszeljük, ami a pogácsa ízének egyik meghatározó eleme. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk ki, majd olvasztott vajjal megkenjük és bőségesen megszórjuk a reszelt sajttal. Ezt követően a tésztát hajtogatjuk: vízszintesen harmadolva, majd a harmadokat egymásra hajtva egy újabb téglalap alakú tésztát kapunk. Ezt a folyamatot függőlegesen is megismételjük, így a tészta több réteget kap, ami hozzájárul a végső textúrájához.

Ezután a tésztát további 20 percig pihentetjük, majd ismét megismételjük a vajazást, sajtszórást és hajtogatást, hogy a rétegek még gazdagabbak legyenek. Újabb 20 perces pihentetés után a tésztát kinyújtjuk körülbelül 1 cm vastagságúra, majd bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott darabokat enyhén megsodorjuk tenyerünk között, hogy magasabbak legyenek.

A sütés előtti utolsó lépésben a pogácsákat tojással megkenjük és ismét sajttal megszórjuk, majd egy kivajazott és kilisztezett tepsibe helyezzük őket. Végül az előmelegített sütőben, körülbelül 180 Celsius fokon sütjük őket aranybarnára. Ennek eredményeként kapunk egy ízletes, réteges és ropogós sajtos pogácsát, amely tökéletes kiegészítője lehet bármilyen összejövetelnek vagy csak egyszerűen egy délutáni teázásnak.

Az alapanyagok pozitív hatásai

  • Liszt: Szénhidrátokat biztosít, amelyek energiát adnak.
  • Tojás: Jó fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomépítéshez és -fenntartáshoz.
  • Tej: Kalciumban gazdag, ami erősíti a csontokat.
  • Sajt: Felejthetetlen ízvilág mellett kiváló fehérje- és kalciumforrás.

Hajtogatott sajtos pogácsa ajánló

Ez a Hajtogatott sajtos pogácsa remek választás lehet különféle eseményekre, mint családi ünnepek, baráti összejövetelek vagy akár egy laza hétvégi snack. Könnyű elkészítésű, mégis ízletes és laktató, így mindenki számára kedvelt választás lehet. Kipróbálása mellett érdemes a saját ízlés szerint variálni az ízesítéseket is, hogy minden alkalomra tökéletes legyen.